2014/12/08

It's almost Christmas! / Już prawie święta!


As we recently celebrated St. Nicolas Day, I decided to please my friends and family by gifting them with little homemade vanilla reindeers. Gluten-free of course. I found the recipe on one of my favourite culinary web pages - www.mojewypieki.com - although I altered it slightly, above changing the regular wheat flour into the one not containing gluten. The original recipe in Polish can be found here, below is my modified one. Without bragging, I have to admit Rudolfs turned out to be actually pretty good :)

Ingredients
for cookies

180 g butter
200 g cane sugar
350 g gluten-free flour*
2 eggs
2 tsp vanilla extract
pinch of salt

for decoration

1 package of chocolate M&M
1 package of gluten-free pretzels**
1 bar of dark chocolate

*for example that one
** for example these ones

Preparation

1. Put all ingredients into a vessel and mix until achieving an even mass.
2. Flour a breadboard, roll out parts of pastry and cut out circular shapes with a mould or a cup.
3. Put circles on a cookie sheet covered with baking paper.
4. Bake in 180 degrees for around 12-15 minutes.
5. After cookies are taken out and cooled down, decorate them with chocolate, M&Ms and pretzels.



Moreover, as part of the Secret Santa, I got a very "tasty" gift from my friend, a book with gluten-free recipes. Unfortunately, some of them contain meat, hence I will not be able to test all of them, although I recon the range of vegetarian content will recompense it fully. In the immediate future I will definitely publish the effects of working with the book - they will need to be translated, as they are originally written in Polish. Additionally, we are planning to focus on the Christmas menu right now, so you can expect some interesting posts. 

Jako że ostatnio obchodziliśmy Mikołajki, postanowiłam sprawić drobną przyjemność mojej rodzinie i znajomym, w którym to celu przygotowałam słodkie waniliowe reniferki. Oczywiście bezglutenowe. Przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych - www.mojewypieki.com - jednak wprowadziłam do niego kilka zmian, co najważniejsze zamieniłam zwykłą pszenną mąkę na inną, niezawierającą glutenu. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, a poniżej znajduje się mój, lekko zmodyfikowany. Nie chwaląc się, muszę przyznać, że Rudolfy wyszły naprawdę całkiem niezłe :)

Składniki
na ciastka

180 g masła, zimnego
200 g cukru trzcinowego
350 g mąki bezglutenowej*
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

na dekoracje

1 opakowanie czekoladowych M&M
1 opakownie precelków bezglutenowych**
1 tabliczka czekolady deserowej


*na przykład taka
** na przykład takie

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie i zmiksować lub wyrobić do otrzymania jednolitej masy.
2. Stolnicę obsypać mąką, rozwałkowywać ciastko partiami i wycinać kółka za pomocą foremki lub filiżanki.
3. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut.
5. Po wyjęciu i ostudzeniu zrobić rogi, nosy i oczy, aby powstały prawdziwe rudolfy :)



Ponadto, w ramach Mikołajek dostałam od przyjaciółki niezwykle "smakowity" prezent, a mianowicie książkę "Pysznie bez glutenu" autorstwa Grażyny Bober-Bruijn oraz Gosi Wieruszewskiej. Część przepisów jest niestety mięsnych, przez co nie będę miała okazji ich wypróbowania, jednak bogactwo zawartości wegetariańskiej w pełni mi to rekompensuje. W najbliższym czasie na pewno pojawią się dania wykreowane w oparciu o książkę jak i również jej recenzja, także zapraszam do śledzenia postów. W planach na najbliższe tygodnie mamy również wegetariańskie menu na święta. Zapraszamy :)



No comments:

Post a Comment